#11 – Interview met Floor de Ruiter, auteur van ‘Valueframing’

Een interview met Floor de Ruiter, auteur van het boek Valueframing. En was wat het een feestje! Als Floor begint de vertellen dan kan ik niet anders dan geboeid luisteren. Ik, die meestal niet mijn mond kan houden, kan je nagaan….

In maart 2020 leerde ik Floor kennen, we dronken koffie en raakten niet uitgepraat over drijfveren. En vooral over hoe je het nu toepast. Want leuk al die kleurtjes en analyses maar wat kan je ermee en vooral hoe kan je het nu toepassen?

In de podcast gaat het over Nelson Mandela, burgemeesters, rituelen en écht verbinding maken.

Ik heb even een paar quotes uit de podcast voor je op een rijtje gezet.

Over het toepassen van drijfveren in je communicatie:
“Als je het voor communicatie gebruikt dan is het belangrijk dat je je eigen drijfveren begrijpt en daar kan je dan een scan prima voor doen. Maar dat het vooral helpt om in de schoenen van een ander te gaan staan. Wat ik ook haalde uit de verhalen van Mandela is dat hij in staat was om in de schoenen van de ander te gaan staan.”

Hoe Floor zelf de kennis van drijfveren in de praktijk toepast:
“Ik heb vrienden die door een Paarse bril kijken en vrienden die door een Rode en een Groene bril kijken. Iedere keer als ik ergens geïrriteerd over ben. Of denk ja wat is dat nu voor Groen gezanik? Dan denk ik aan mijn vriend Aart, die enorm door een Groene bril kijkt en dat is de liefste bent die je je kan indenken. Dan kan ik weer de liefde voelen voor die waarde (drijfveer) ook al heb ik dat zelf niet het meest in de hand. Maar dan helpt het mij om een brug te slaan tussen waar ik op dat moment zit met mijn haast (vanuit Oranje en Rood) en het Groen van de ander die er nog eens rustig voor wil zitten en de relatie wil doornemen. Dat is een van de dingen zoals ik het zelf doe.”

Over het verwijt dat je door drijfveren te gebruiken mensen in een hokje duwt en het als een truc gebruikt:
“Het is sociale techniek, een instrument. En als een instrument goed werkt bijvoorbeeld als je een mes hebt. Dan kan je het mes is goed scherp dan kan je het twee kanten uit gebruiken. Dus er zit zeker een risico aan dat je het snel door de bocht probeert te gebruiken als manipulatie instrument. Dan wel dat je de moeite doet om je in te leven in de ander.”

Een hele belangrijke over dat we niet onze drijfveer zijn:
“We zijn niet de drijfveer, je bent niet Blauw je kijkt door een Blauwe bril.”

En tot slot wat het je als individu oplevert als je aan de slag gaat met drijfveren:
“Dat je zo gauw je mensen bekend maakt met het feit dat er verschillende perspectieven zijn, dan valt er ook een hoop oordeel van jezelf af. Het oordeel over jezelf, het ligt aan mij. Het kan dan heel bevrijdend zijn om te bedenken het is maar een van de manieren om te kijken, ik kan ook zo kijken. Waardoor het oordeel over jezelf en de ander minder wordt.”

En dat was nog niet alles, ga luisteren zou ik zeggen. Maar ik vond het een feestje om naar de verhalen van Floor te luisteren en hoe hij zijn kennis deelt en toepast.

Deze blogs voortaan elke donderdag in je mailbox?

Andere blogs

Vrijheid? Structuur? Of allebei? Danielle Elenga Drijfveren tips en inspiratie

Vrijheid? Structuur? Of allebei?

Zojuist zag ik een video van iemand die beschreef dat hij een schema had gemaakt voor 6 weken. Een tijdschema waarin hij had

....... 
Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers? Drijfveren tips en inspiratie, drijfveren toepassen, Danielle Elenga

Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers?

Weet jij hoe jij het beste leert? Wat jouw manier van leren is? En weet je dat ook van je medewerkers? Hoe zij

....... 
Stress - Danielle Elenga drijfveren tips en inspiratie Drijfveren toepassen

Stress

Stress? Ik? Nee joh, ben je gek…?! Nou gek ben ik niet maar ik weet dondersgoed hoe laat het is als ik overdreven

....... 
>

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Prima, Danielle!'. Meer over kan je lezen in mijn privacyverklaring.