Waarom die kleuren? – Drijfveren tips & inspiratie #194

Geel, Groen, Rood... Altijd maar die kleuren hoor ik wel eens van klanten. Waarom is dat eigenlijk?

Goede vraag.

In plaats van kleuren had ik toch ook dieren kunnen gebruiken zoals muis, olifant, kat en antilope? Toch?

Nope dat was geen optie.

Ik weet namelijk zeker dat jij gelijk een beeld hebt bij een muis en een olifant. Een muis is klein, een olifant groot. De muis is behendig, de olifant lomp.

Ze zijn wel allebei grijs, komen toch weer terug op die kleuren ;).

Het is juist het beeld en daarmee ook al het oordeel wat je hebt over de eigenschappen dat drijfveren niet als diersoorten maar in kleuren worden weergegeven.

Kleuren zijn waardevrij.

Je hebt er niet automatisch een oordeel bij. Kleuren zijn ook makkelijker te onthouden dan wanneer ik aan elke drijfveer een fantasienaam zou geven. Maar ook al kan een kleur mooi vinden of niet dan nog heb je niet automatisch het beeld dat Rood slim is of Blauw lomp of Groen sloom. En dat is de reden dat drijfveren in kleuren worden weergegeven.

Maar wat ook altijd bijzonder is, het is een taal die je leert spreken. Die mijn klanten ook snel spreken.

Als ik een training geef en er is even pauze dan merk ik hoe snel mensen de taal eigen maken. Als iemand vraagt: Wil jij ook koffie? Dan reageert de ander: Zo, ben je nou ineens Groen?

Het blijft bijzonder hoe snel klanten die taal oppakken. En laten we eerlijk zijn het is ook makkelijker om te zeggen: doe even niet zo Rood in plaats van: stop eens even met dat gedram van je. Dat voelt toch minder aanvallend.

En dat geeft veel minder gedoe onderling. Het is ook makkelijker om te zien wat de ander van jou nodig heeft. En daarmee wordt het dan niet: daar heb je hem weer met zijn gezeur. Maar het wordt: oh, hij heeft wat details / structuur of overleg nodig. Prima geen punt! Hoe fijn is dat?

Deze blogs voortaan elke donderdag in je mailbox?

Andere blogs

Een jaarplan wat écht werkt - Drijfveren tips en inspiratie, drijfveren toepassen

Eindelijk! Een jaarplan wat écht werkt!

Jaarplannen maken is niet mijn sterkste eigenschap. Ja, wel om de plannen te bedenken (vanuit mijn Gele drijfveer), dat is heel erg leuk

....... 
Welke woorden gebruik jij? Drijfveren tips en inspiratie, drijfveren toepassen

Welke woorden gebruik jij?

Niet zo lang geleden belandde ik in een discussie van minimaal een kwartier over een woord. Ik weet niet eens meer wat het

....... 
Hoe herken ik de drijfveren van mijn medewerker?

Hoe herken ik de drijfveren van mijn medewerker?

Ik krijg regelmatig de vraag: Hoe herken ik nu de drijfveren van de ander?Heel flauw antwoord: niet.Want om precies te zijn herken je

....... 
>

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Prima, Danielle!'. Meer over kan je lezen in mijn privacyverklaring.