Overleef! Wat er ook gebeurt, wat het ook kost – Drijfveren in de media #11

The Crown, een fantastische serie op Netflix. Het 2e seizoen had ik in de kerstvakantie af gekeken. Mooie serie ook als je naar de drijfveren kijkt. Het hele koningshuis met protocollen en ceremonie is natuurlijk Paars en Blauw.

Twee weken geleden ontdekte ik de documentaire The Royal House of Windsor, over het ontstaan en de ontwikkelingen van het koninghuis. Denk nu niet dat ik zo’n dweper ben van het koningshuis, want dat is niet zo.

Vanuit mijn gele drijfveer vind ik het interessant om te analyseren hoe dat nu allemaal gegaan is. Nou, ik word in de documentaire op mijn wenken bediend. Of en toe wordt het ookw el erg dramatisch aangezet maar goed daar kijk ik wel doorheen.

Vanuit drijfverenperspectief is het fascinerend! De documentaire begint met de aankondiging dat de Windsors alles moesten doen om het koningshuis te laten overleven ‘Survive whatever it takes, whatever the costs.’ Nogal rode opvatting die onder druk naar boven komt;)

Aflevering 3 gaat over Prins Philip, ‘Enter the outsider’ heet deze aflevering. Vanuit Paars perspectief gezien zijn anderen nu eenmaal snel een outsider ;) In 1969 wordt de BBC toegelaten in het paleis om een documentaire te maken. Eigenlijk was het real-life soap zoals we daar nu zouden kijken…

Het koningshuis werd in deze documentaire of propaganda, zo je wilt, neergezet als een echte familie, Groen dus. Door deze documentaire veranderden de Windsors van ‘distant icons’ in ‘familiar faces’.

De documentaire was ‘the final battle’ van 20 jaar van Prins Philip, the outsider, die vastbesloten was de boel te moderniseren. Prins Philip laat duidelijk Geel gedrag zien. Hij wil moderniseren, wordt rusteloos en een grote innovator genoemd.

Maar hij heeft ook een andere kant, rood gedrag. Hij is ongeduldig, ruw. Hij voert een controversiële strijd waarbij hij zijn gezag doet gelden.

Zijn gele/rode gedrag komt mooi in uiting in deze quote van hem: ‘Stay as you are or adapt and change. Because if you don’t, you die.’

Zijn rode gedrag leidt tot vijandigheid bij de oude garde in het paleis. Als ze naar Buckingham Palace verhuizen is hij erop gebrand Buckingham Palace te moderniseren. Er is namelijk bijna niets veranderd sinds Queen Victoria op de troon zat.

Prins Philip ondervindt last van het uitermate ingewikkelde ceremonieel en het protocol en dat irriteerde hem. (Weet je nog Geel kan niet tegen de ongeschreven regels van paars want die zijn niet logisch. En Geel kan ook niet tegen de regels van Blauw en de protocollen want die vindt Geel veelal te star en rigide).

Prins Philip wil dan ook af van het gebruik dat lakeien hun hoofd poederden met meel en water. (Serieus! Dat deden ze met meel en water haha). Philip beschouwde dit als onhygiënisch en ouderwets.

Zodra ze Buckingham Palace betrekken bezoekt Prins Philip elke kamer in het paleis. (Benieuwd hoe lang hij daarover deed, nu gelijk gegoogled, zijn 775 kamers, waarvan 78 badkamers). Hij ondervraagt het personeel wat ze precies doen. Hij wil namelijk af van het onnodige en tijdverspillende dingen. Zo draagt hij zelf zijn koffers en bakt hij met de komst van de elektrische pan zijn eigen ontbijt (eieren met spek).

In juni 1953 wordt Elizabeth tot koningin gekroond. Prins Philip dient dan te buigen voor zijn vrouw. In The Crown is dat een prachtig stuk. Hij wil namelijk niet voor zijn vrouw buigen. Waarop Elizabeth zegt; je buigt niet voor mij maar voor de kroon.

Wellicht begrijp je nu waarom ik dit geweldig vind. Herken jij nu ook drijfveren als je The Crown gaat kijken of de documentaire The Royal House of Windsor? Laat je het mij weten?

Ik zit al klaar voor de volgende aflevering over Charles. Die een gevoelig kind blijkt maar door zijn vader naar een rode kostschool wordt gestuurd. Charles trouwt later Diana die ook veel groen gedrag laat zien, daarover later meer!

Deze blogs voortaan elke donderdag in je mailbox?

Andere blogs

Een jaarplan wat écht werkt - Drijfveren tips en inspiratie, drijfveren toepassen

Eindelijk! Een jaarplan wat écht werkt!

Jaarplannen maken is niet mijn sterkste eigenschap. Ja, wel om de plannen te bedenken (vanuit mijn Gele drijfveer), dat is heel erg leuk

....... 
Welke woorden gebruik jij? Drijfveren tips en inspiratie, drijfveren toepassen

Welke woorden gebruik jij?

Niet zo lang geleden belandde ik in een discussie van minimaal een kwartier over een woord. Ik weet niet eens meer wat het

....... 
Hoe herken ik de drijfveren van mijn medewerker?

Hoe herken ik de drijfveren van mijn medewerker?

Ik krijg regelmatig de vraag: Hoe herken ik nu de drijfveren van de ander?Heel flauw antwoord: niet.Want om precies te zijn herken je

....... 
>

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Prima, Danielle!'. Meer over kan je lezen in mijn privacyverklaring.