Mensen en regels – Drijfveren in de media #81

Maar daar hebben we toch een afspraak over gemaakt hoorde ik haar zeggen. Ja zei de ander dat klopt, maar ik dacht het is toch niet zo druk. Maar we hebben toch afgesproken dat externen hier niet mogen parkeren. 

En zo ging de discussie nog even verder. Zij refereerde aan de afspraken die zijn gemaakt. Hij aan dat er soms, om wat voor reden dat ook,  wel een uitzondering gemaakt kan worden. 

In de ogen van Blauw is een afspraak een afspraak. Er zijn ook geen uitzonderingen op want waar heb je anders afspraken of regels voor?
Nietwaar, Blauw?!

Voor Groen ligt dat toch echt anders. Regels oké maar er zijn nu eenmaal, vaak persoonlijke, situaties die maken dat de regels niet altijd precies hoeven te worden toegepast. 

De discussie die ik hoorde was dan ook grappig vanuit de drijfveren. Zij bleef vanuit Blauw hameren op de afspraken die waren gemaakt: De afspraken die waren gemaild. Dat toch al sinds de zomer was. Dat die afspraken ook van toepassing waren voor hem en voor ieder ander.

Hij bleef vanuit Groen redenen aanvoeren waarom er deze keer een uitzondering gemaakt was. Want de collega van Facilitair had hem inderdaad geïnformeerd over de afspraak. Maar het was deze keer niet druk bovendien had hij een elektrische auto die opgeladen moest worden en had hij straks weer 200 kilometer voor de boeg.

En het grappige was ze kwamen er ook niet uit. Ze bleven ‘langs elkaar heen’ praten. Voor Groen werd de discussie wat ongemakkelijk, de sfeer werd er niet beter op. En dus hoorde ik hem vanuit Groen zeggen dat hij volgende keer wel ergens anders zou parkeren. 

Ik herken dat ook vaak in teams, er worden afspraken gemaakt. Bijvoorbeeld clean desk of elke dinsdag met zijn allen op kantoor. Daar is iedereen het mee eens. Maar als zich dan een situatie voordoet dan vindt Groen het niet meer dan logisch dat er van de afspraak afgeweken wordt. Want ja, in dit geval….

Heb jij als eerste een Blauwe drijfveer en komt daarna Groen dan zal voor jou gelden dat regels boven mensen gaan. 

Maar heb jij als eerste een Groene drijfveer en komt daarna Blauw dan zal voor jou eerst de mens komen en dan pas de regel.

Mooie discussie levert dit ook altijd op in teams. Want dat we afwijken van regels, dat is niets iets waar Blauw blij van wordt. Maar als het dan toch moet laten we dan afspreken wanneer we afwijken. 

Maar ja, niet alle situaties zijn weer in regels te vangen wanneer er van een afspraak wordt afgeweken. En Groen vindt dat dat per persoon mag verschillen. 

Toch zie ik dat vaak gebeuren. Ook in de politiek, er gebeurt iets wat we niet oké vinden en gelijk gaan we regels maken. En als die regels dan gemaakt zijn inclusief de afspraken wanneer we afwijken, dan is Groen er als de kippen bij om te zeggen dat het in die en die situatie niet goed uitpakt, niet eerlijk is.

En? Wat herken jij?

Wil jij weten of Groen of Blauw een van jouw drijfveren is?  Wat jou energie geeft en kost? Wat jouw kwaliteiten zijn? En wat je valkuilen zijn? Laat mij dan je persoonlijke drijfverenprofiel maken. Binnen een half uur weet jij wat jou drijft, wat je energie oplevert en kost maar ook welk gedrag je onder stress laat zien. 

Je krijgt dan van mij een link naar een online vragenlijst, die vul je in 20-30 minuten in en je kan direct je persoonlijke drijfverenrapport van ruim 25 pagina’s downloaden. Ik stuur je dan een link om samen (online) door je drijfverenprofiel heen te lopen en je vragen te beantwoorden. 

Deze blogs voortaan elke donderdag in je mailbox?

Andere blogs

Vrijheid? Structuur? Of allebei? Danielle Elenga Drijfveren tips en inspiratie

Vrijheid? Structuur? Of allebei?

Zojuist zag ik een video van iemand die beschreef dat hij een schema had gemaakt voor 6 weken. Een tijdschema waarin hij had

....... 
Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers? Drijfveren tips en inspiratie, drijfveren toepassen, Danielle Elenga

Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers?

Weet jij hoe jij het beste leert? Wat jouw manier van leren is? En weet je dat ook van je medewerkers? Hoe zij

....... 
Stress - Danielle Elenga drijfveren tips en inspiratie Drijfveren toepassen

Stress

Stress? Ik? Nee joh, ben je gek…?! Nou gek ben ik niet maar ik weet dondersgoed hoe laat het is als ik overdreven

....... 

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Prima, Danielle!'. Meer over kan je lezen in mijn privacyverklaring.