Hoe begin jij aan iets nieuws? – Drijfveren tips en inspiratie #185

Je hoort het de afgelopen dagen weer overal: En? Heb jij nog goede voornemens?

Persoonlijk denk ik niet dat je moet wachten tot 1 januari om goede voornemens uit te voeren. Waarom niet op het moment dat het voor jou goed voelt?

Maar ik snap ook wel dat 1 januari een soort magische datum is voor als je dingen anders wilt gaan doen.

Maar hoe begin je nu met die goede voornemens? Ook dat is afhankelijk van je drijfveren.

De Rode drijfveer geeft vol gas en gaat voor het voornemen. Niet denken maar doen is hier het motto.

Ook de Gele drijfveer begint vindt het interessant en is wel in voor experiment en begint gewoon ergens.


Dat is voor de Blauwe en Groene drijfveer wel anders.


Blauw heeft eerst alle benodigde informatie verzameld en maakt een plan en gaat aan de slag. Voor Blauw blijft het niet bij een voornemen, het voornemen wordt een afspraak. Blauw heeft veel zelfdiscipline, afspraak is immers afspraak ook als dat een afspraak is met alleen jezelf.  En Blauw maakt dingen ook af. Een jaarabonnement bij een sportschool wordt dan ook afgemaakt en niet na twee maanden al mee gestopt.


De Groene drijfveer spreekt liever over een intentie zetten voor het nieuwe jaar in plaats van over voornemens. En als Groen iets nieuws wil beginnen dan overlegt hij/zij eerst met anderen, hoe hebben zij het gedaan of hoe zouden zij het aanpakken.

Grote kans dat Groen ook afspraken met een groepje vrienden, een vriendin of de buurvrouw heeft gemaakt om voortaan elke week samen te sporten. Of samen naar de sportschool te gaan of elke avond een wandeling te maken om aan de 10.000 stappen te komen.


Ook Oranje heeft niet zoveel met het woord voornemens. Je stelt gewoon doelen, simpel toch?! Oranje bepaalt welke doelen behaald moeten worden en kiest de weg die het snelste tot resultaat leidt.

Leidt de gekozen aanpak niet tot resultaat dan switcht Oranje net zo makkelijk. Dat kan de omgeving niet altijd bijhouden: ‘jij deed toch aan yoga/paleo/hardlopen?’ "Nee joh, allang niet meer….’


Paars tenslotte kijkt naar de eigen ervaring. Wat werkte in het verleden voor Paars en grote kans dat deze aanpak weer herhaald wordt. Zo ken ik iemand die elk jaar vanaf 1 januari op dieet gaat tot de skivakantie en dan is het weer klaar voor het jaar. Dat gaat haar blijkbaar goed af, want ze doet het al jaren zo.

Grote kans dat Turkoois goede voornemens niet zo relevant vindt, tenzij het bijdraagt tot een duurzamere samenleving.

En ik? Wat ik zal zei, ik hoef niet te wachten tot 1 januari om iets te veranderen.

En jij? Wat past bij jou?

Deze blogs voortaan elke donderdag in je mailbox?

Andere blogs

Waarom je iets doet, bepaalt wat je doet - Podcast drijfveren tips en inspiratie

Waarom je iets doet, bepaalt wat je doet – Podcast drijfveren tips en inspiratie

Gerelateerd

....... 
Tips voor online meetings - Podcast drijfveren tips en inspiratie

Tips voor online meetings – Podcast drijfveren tips en inspiratie

Gerelateerd

....... 
#221 – Uit de comfortzone

#221 – Uit de comfortzone

O man, stuurde ik vorige jouw mijn blog over Black Friday, in de stellige overtuiging dat het vrijdag Black Friday was. Echt weer

....... 
>

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Prima, Danielle!'. Meer over kan je lezen in mijn privacyverklaring.