Frustratie – Drijfveren tips en inspiratie #163

Ik weet niet hoe het met jou is maar voor mij is vakantietijd toch ook altijd een tijd van reflectie. Een tijd van terugkijken en vooruitkijken. Wat ging er goed, waar was ik blij mee, wat wil ik nog meer gaan doen? Maar ook wat kostte mij energie? Waar kreeg ik stress van? En wat ga ik na de vakantie écht anders doen?

Daarom de komende weken blogs over o.a. werkplezier, werkomgeving, energie.

Maar nu eerst stress en frustratie.Of liever frustratie en stress. Want als je wordt gefrustreerd op je eerste drijfveer (zie je acceptatieprofiel) dan levert je dat stress op. En dan kan je naar je stressgedrag schieten, zie je stressprofiel.

Maar het is natuurlijk veel beter om frustratie op je eerste drijfveer te voorkomen.

Zonder nu even naar je profiel te kijken: wat heeft jou het afgelopen (half) jaar echt gefrustreerd en waarom?

Pak nu eerst even je persoonlijke drijfverenprofiel erbij. Wat is je eerste drijfveer?


Frustratie op je eerste drijfveer geeft zoals ik al eerder zei stress. Maar die frustraties zijn per drijfveer verschillend.

Voor Blauw is die frustratie het ontbreken van structuur. Als het een zooitje is geworden. Als niets meer op de p[lek ligt waar het hoort en je niets meer terug kan vinden. Dat is dan de letterlijke invulling van structuur. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat het in je werk niet gaat zoals het hoort, dat de processen niet lekker lopen.

Voor Groen is het frustrerend als er iemand of iets onrecht wordt gedaan. De voorbeelden in het nieuws zijn er legio. Maar het kan natuurlijk ook veel dichterbij huis. Dat je dingen ziet waarvan je denkt dat is écht niet eerlijk! Hoe kan iemand dat nou doen?

Voor Geel is de frustratie dat het hoofd over loopt, echt een mind-full dus. (Geel houdt van wel van een woordgrapje ;). En ja die herken ik ook altijd voordat we op vakantie zijn. Altijd zoveel aan te denken. Wie zorgt er voor het huis en de huisdieren. Wat moet er mee? Maar ook als het over werk gaat. Wat maak ik nog wel af voor de vakantie, wat niet, wat pak ik direct na de vakantie op?

Voor Oranje is de frustratie dat de resultaten uitblijven. Er is geen uitdaging meer. Dat kan privé zijn of qua werk. Het lukt niet meer om iets te bereiken wat echt een uitdaging was. Waar je trots op kan zijn.

Voor de Rode drijfveer is dat besluiteloosheid. Besluiten lijken maar niet genomen te worden. Of het ontbreken van focus, er worden geen prioriteiten aangebracht.

Goed, dan hebben we nu de frustratie gehad. Of liever dan weet je nu waar je frustratie vandaan komt. En gelukkig kan ik je ook vertellen wat je dan nodig hebt, als de frustratie toeslaat. Zodat je de echte stress weet te voorkomen. En je daarmee niet in je stressgedrag (zie je stressprofiel) schiet.

Dat bewaar ik voor de volgende blog, ja ik weet het, flauw... En misschien ook wel frustrerend haha ;)

Voel jij nu frustratie omdat je niet echt weet wat jouw eerste drijfveer is omdat je nog niet eerder een persoonlijk drijfverenprofiel hebt gemaakt? Geen probleem. Vraag een drijfverenprofiel aan en jij weet heel snel wat jouw eerste drijfveer is. En nog veel meer dan dat ;).

P.S. Paars en Turkoois ontbreken in deze blog omdat die drijfveren bij ons bijna niet voorkomen als eerste drijfveer.

Deze blogs voortaan elke donderdag in je mailbox?

Andere blogs

Een interview met Peter LInssen - Drijfveren van een topsporterPodcast Drijfveren tips en inspiratie

#13 – Een interview met Peter Linssen mede-auteur van het boek ‘Drijfveren van een topsporter’

Peter Linssen vertelt over het boek Drijfveren van een topsporter. Hoe het tot stand kwam en wat hem opviel aan de diversiteit van

....... 
Als je hoofd vol zit - Podcast drijfveren tips en inspiratie

#12 – Als je hoofd vol zit

Over als je hoofd vol zit, to-do-lijsten, boodschappen bezorgen en een weekplanning voor avondeten. Gerelateerd

....... 
Een feestje! - Drijfveren tips en inspiratie #188

Het was een feestje! – Drijfveren tips en inspiratie #188

Onlangs nam ik een podcast op met Floor de Ruiter, auteur van het boek Valueframing. En was wat het een feestje! Als Floor

....... 
>

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Prima, Danielle!'. Meer over kan je lezen in mijn privacyverklaring.