De kracht van Rood – Drijfveren in de media #66

De rode drijfveer kijkt naar de wereld als een jungle. Daar waar alleen de allersterksten overleven. Beck en Cowan beschrijven het als volgt:

Ik ben hard en verwacht van de mensen om mij heen dat ze dat ook zijn, anders…. Ik neem de leiding over mensen en ik kan de natuur overwinnen, haar mijn wil opleggen. Respect en reputatie zijn belangrijker dan het leven zelf, dus doe je wat nodig is om te voorkomen dat je te schande wordt gemaakt of aan de kant wordt geschoven. Beledigingen pik je van niemand, niet als je respect voor jezelf hebt. Je neemt altijd wraak. Wat je moet doen, doe je zonder schuldgevoel. Niets of niemand mag je in de weg staan. Alleen het nu bestaat, dus doe ik wat mij een goed gevoel geeft. Je kunt je geen zorgen maken over wat nog niet gebeurd is. Ik ben alles wat ik heb en ik zal succes hebben of sterven aan mijn pogingen.’ 

Ik heb het geciteerd want treffender dan dit kan ik het niet opschrijven.

Rood heeft overduidelijk twee kanten, net zoals alle drijfveren overigens maar het lijkt alsof voor Rood de tegenstelling zo groot is. We zien zo vaak alleen maar voorbeelden van negatief Rood gedrag. 

En veel mensen hebben ook een verwerping op Rood gedrag. Verwerping op machtsmisbruik en gebruik van kracht, de conflicten.

In Nederland lijkt er wel een taboe op Rood gedrag.

En dat is jammer want Rood kan wel iets bijdragen.

In organisaties waar Rood ontbreekt worden geen besluiten genomen, ontbreekt het tempo en het lef om snel beslissingen te nemen. Elke organisatie kan wel wat Rood gebruiken om te voorkomen dat je als organisatie stuurloos raakt.

Mensen die bij mij een drijfverenprofiel maken schrikken vaak van hun Rood. Vooral omdat zij vaak alleen de negatieve kant van de Rode drijfveer herkennen, het confronterende, drammerige en het impulsieve.

Onlangs vroeg een oud-collega van mij of ik nog een positief rolmodel wist voor Rood. Tsja, dat was geen gemakkelijke opgave. Maar even de antenne aanzetten en na twee weken viel mij oog op het krantenartikel over de longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker.

Ondanks het strijdbare van Rood en de goede zaak waar deze longartsen voor strijden werd toch ook hun Rode gedrag niet gewaardeerd. Ze zijn van ‘dik hout’, ze gaan er hard in en vriend en vijand krijgen kritiek als dat nodig is. Ze hebben haast en zijn snoeihard tegen de tabaksindustrie en slap overheidsbeleid.

De voorzitter van de Alliantie, Floris Italiener schuwt zelf ook geen Rood gedrag want met een rode actie zet hij beide longartsen buiten het overleg.

En toch, Rood is ook positief. Kijk maar eens hoe Al Pacino in de film Any given Sunday zijn footballteam toespreekt. 

Zijn team staat in een belangrijke wedstrijd kansloos achter. Hij benoemt de pijn, de frustratie. Het gaat om winnen of verliezen. Het gaat om vechten voor elke inch:

"On this team we fight for that inch, in this team we tear ourselves and everyone around us to pieces for that inch. We claw with our fingernails for that inch, because we know that if we add up all those inches, it makes the f***ing difference between winning and losing, between lying and dying."

En ja dat is ook Rood, volledig gaan voor iets, focus hebben, tempo maken en gaan, gaan, gaan!

En? waar ga jij voor?

Heb jij nog geen drijfverenprofiel? Dat is zo geregeld. Bestellen kan hier. Je krijgt dan van mij een link naar een online vragenlijst, die vul je in 20-30 minuten in en je kan direct je persoonlijke drijfverenrapport van ruim 25 pagina’s downloaden. Ik stuur je dan een link om samen (online) door je drijfverenprofiel heen te lopen en je vragen te beantwoorden.

Heb je al een drijfverenprofiel? Pak ‘m nog eens uit je kast of la.
Weet je nog wat jou drijft, wat je energie geeft? En doe je daar ook wat mee? 

P.S. Mijn blog voortaan wekelijks direct in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Deze blogs voortaan elke donderdag in je mailbox?

Andere blogs

Vrijheid? Structuur? Of allebei? Danielle Elenga Drijfveren tips en inspiratie

Vrijheid? Structuur? Of allebei?

Zojuist zag ik een video van iemand die beschreef dat hij een schema had gemaakt voor 6 weken. Een tijdschema waarin hij had

....... 
Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers? Drijfveren tips en inspiratie, drijfveren toepassen, Danielle Elenga

Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers?

Weet jij hoe jij het beste leert? Wat jouw manier van leren is? En weet je dat ook van je medewerkers? Hoe zij

....... 
Stress - Danielle Elenga drijfveren tips en inspiratie Drijfveren toepassen

Stress

Stress? Ik? Nee joh, ben je gek…?! Nou gek ben ik niet maar ik weet dondersgoed hoe laat het is als ik overdreven

....... 
>

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Prima, Danielle!'. Meer over kan je lezen in mijn privacyverklaring.