De kracht van de Paarse drijfveer – Drijfveren in de media #64

Paars blijft altijd een lastige drijfveer om uit te leggen in mijn trainingen. Dat komt natuurlijk ook door mijn eigen Gele drijfverenbril ;).


Eigenschappen

En als ik de eigenschappen van Paars uitleg zoals:

- bescheidenheid,

- zichzelf opofferen omwille van het geheel,

- werkt volgens ongeschreven regels

- heeft een behoefte aan geborgenheid en veiligheid,

dan herkennen mensen dit meestal wel.


Maar hoe herken je Paars dan? Kan je voorbeelden geven?

Ja zeker, maar eerst even naar de wereld van Paars.


Verhalen en magie

Paars houdt van volksverhalen, liedjes, tekeningen, en uitgebreide gebruiken, rituelen, symbolen.


Denk aan Disney die magie verkoopt, een fantasiewereld. Vol met mythen, legenden. Zo zeer dat de grens tussen werkelijkheid en fantasie vaag wordt. Dat vind ik ook mooi aan Disneyland. Werkelijk overal is aan gedacht om je in die ‘ state of mind te houden.


En in die wereld kan je je veilig en geborgen voelen.


Religie

Niet voor niets hebben veel religies een Paarse afkomst. Het gaat om het vertellen van verhalen, legendes. Tijdens onze vakanties in Italië en Spanje kan je de vele kerken waar relikwieën en iconen te bewonderen zijn, niet missen.


Eigen soort

Een Paarse groep houdt zich bezig met de overleving van de ‘eigen soort’. Die groep kan een indianenstam zijn, een motorclub, een studentencorps of de Chinese Dynastie, ja zelfs ‘het volk’.

Alle anderen zijn buitenstaanders en worden gewantrouwd.

Ubuntu

Bij Paars heerst ook de gedacht een voor allen en allen voor een. Die gedachte zie je ook terug in het Ubuntu (het Afrikaans socialisme/humanisme). En zie je nu veel terug in de organisatieantropologie in boeken van Danielle Braun en Jitske Kramer bijvoorbeeld.


Rituelen

Zo omschrijven Braun en Kramer in het boek The Corporate Tribe de functie van rituelen als ‘het in de spotlights plaatsen van datgene wat er cultureel echt toe doet en het onverklaarbare verklaarbaar en hanteerbaar te maken. Rituelen geven controle over gebeurtenissen en situaties die een beetje eng zijn’.


Voorbeelden in van rituelen in organisaties zijn: jaarlijkse beoordelingscyclus, borrel als er een grote klant is binnengehaald, de vrijdagmiddagborrel.


Samenleving

In de samenleving zie je Paars terug bijvoorbeeld in het organiseren van een stille tocht, het afschaffen van Zwarte Piet, Elfstedentocht, Prinsjesdag etc.


Afschaffen?

Volgens Braun en Kramer is het onverstandig om zomaar een ritueel te veranderen als je niet eerst hebt ontdekt welke waarde ze in zich dragen.

Bovendien komen er veel reacties op, denk maar aan afschaffen van vrijmibo of Zwarte Piet. Dat komt ook omdat rituelen een ‘kluwen van emoties, gedachten, waarden en gewoonten in zich dragen’.

En ? Herken jij Paars in je omgeving of werk?

Heb jij nog geen drijfverenprofiel? Dat is zo geregeld. Bestellen kan hier. Je krijgt dan van mij een link naar een online vragenlijst, die vul je in 20-30 minuten in en je kan direct je persoonlijke drijfverenrapport van ruim 25 pagina’s downloaden. Ik stuur je dan een link om samen (online) door je drijfverenprofiel heen te lopen en je vragen te beantwoorden.

Heb je al een drijfverenprofiel? Pak ‘m nog eens uit je kast of la. 
Weet je nog wat jou drijft, wat je energie geeft? En doe je daar ook wat mee? 

P.S. Mijn blog voortaan wekelijks direct in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Deze blogs voortaan elke donderdag in je mailbox?

Andere blogs

Een interview met Peter LInssen - Drijfveren van een topsporterPodcast Drijfveren tips en inspiratie

#13 – Een interview met Peter Linssen mede-auteur van het boek ‘Drijfveren van een topsporter’

Peter Linssen vertelt over het boek Drijfveren van een topsporter. Hoe het tot stand kwam en wat hem opviel aan de diversiteit van

....... 
Als je hoofd vol zit - Podcast drijfveren tips en inspiratie

#12 – Als je hoofd vol zit

Over als je hoofd vol zit, to-do-lijsten, boodschappen bezorgen en een weekplanning voor avondeten. Gerelateerd

....... 
Een feestje! - Drijfveren tips en inspiratie #188

Het was een feestje! – Drijfveren tips en inspiratie #188

Onlangs nam ik een podcast op met Floor de Ruiter, auteur van het boek Valueframing. En was wat het een feestje! Als Floor

....... 
>

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Prima, Danielle!'. Meer over kan je lezen in mijn privacyverklaring.