Danielle leest #4: ‘De zin van het bestaan’ Victor Frankl en ‘Kutkanker’ -Bibian Mentel

In zijn boek ‘De zin van het bestaan’ citeert Victor Frankl, Nietzsche: “Hij die een reden tot leven heeft, kan vrijwel alle levensomstandigheden verduren.’

Victor Frankl beschrijft in zijn boek het (onmenselijke) leven in het concentratiekamp Auschwitz. Hij schrijft wat hem op de been hield tijdens die gruwelijke tijd. Liefde, schoonheid van de kunst & natuur maar ook gevoel voor humor, dankbaarheid, zijn houding en de toekomst.

Zijn houding ten opzichte van het leven en toekomst zijn inspirerend: ‘Het doet er niet zozeer toe wat wíj van ons leven verwachten, dan wel wat het leven van óns verwacht. Het leven stelt ons op de proef. Leven betekent feitelijk verantwoording nemen om de juiste oplossingen te vinden voor onze levensproblemen en om de taken te vervullen waarvoor het leven ieder mens voortdurend stelt.’

In het kamp realiseert hij zich dat alles van je als mens kan worden afgenomen, behalve één ding en dat is jouw houding te bepalen tegenover alle mogelijke omstandigheden. Dat besef is noodzakelijk. Elke dag, elk uur, elke minuut kreeg hij de mogelijkheid om te beslissen of hij wel of niet toegaf aan de krachten die je innerlijke vrijheid bedreigen. Wat bepaalde of hij wel of niet een speelbal werd van de omstandigheden.

Plotseling verlies van hoop en moed konden dodelijk zijn. ‘De wezenlijke oorzaak van de dood van mijn vriend moet dan ook worden gezocht in het feit dat de verwachte bevrijding achterwege bleef, waardoor hij ernstig teleurgesteld was. Zijn geloof in de toekomst en zijn wil tot leven waren verlamd en zijn lichaam viel ten prooi aan ziekte.’

“Het leven is niet vaag, maar zeer reëel en concreet, evenals levenstaken. Zij vormen de bestemming van de mens, een bestemming die voor ieder individu anders en uniek is. Geen mens en geen mensenlot is te vergelijken met een ander mensen en een ander lot. Geen enkele situatie herhaalt zich en iedere situatie vraagt een andere benaderingswijze.’

En dat alles bracht mij terug naar het boek ‘Kutkanker’ van Bibian Mentel. In haar boek schrijft ze hoe ze omgaat met haar ziekte en hoe ze haar focus op haar gezin en sport houdt. En positief blijft.

Ze richt zich niet op wat niet kan maar naar wat ze wél kan doen. Ze schrijft ook dat anderen zich niet afvragen of ze als een struisvogel haar kop in het zand steekt. Ze weet dat het niet veel zin heeft om stil te staan bij dingen die je niet kunt veranderen, dus probeert zij dat niet te doen.

Bibian staat positief in het leven en is positief over haar toekomst. ‘Ik ben nog niet klaar in dit leven en wil het liefst een oud, klein omaatje worden met kleinkinderen op schoot. Ik stel telkens doelen op de korte termijn, en blijf naar de positieve dingen in mijn leven kijken.” (quote Linda)

Maar ze is ook reëel: ‘Ja, ik sta heel positief in het leven. Maar het is van de zotte om te denken dat je daarmee kanker zou kunnen overleven of verdringen.”

“Carpe Diem! Pluk de dag! Leef in het nu. Maak je geen zorgen over dingen die je niet kunt veranderen en stop af en toe eens lekker je kop in het zand. Het hartje staat voor liefde. Er is toch niets belangrijker dan dat?”

Het is de manier waarop ik me erdoorheen sla. Omdat ik het leven gewoon te leuk vind om los te laten. Ik kan heel erg genieten van de zon die schijnt. En van hand in hand met mijn zoontje door het bos naar school fietsen. Daar geniet ik intens van en daar houd ik me aan vast, hoe slecht de situatie ook bij me is.” (quote NOS)

Bibian Mentel een inspirerend voorbeeld van “zij die een reden tot leven heeft, vrijwel alle levensomstandigheden kan verduren”. Meer dan respect!

Vicotr Frankl en Bibian Mentel beschrijven elk op hun eigen manier hoe zij om gaan met wat er op hun pad komt. Het leven is tenslotte wat er gebeurd terwijl je andere plannen maakt zei John Lennon.

Wat ik uit beide boeken haal is dat het zo belangrijk is om elke keer, elke minuut, uur, dag, je keuze maakt hoe je met dingen omgaat. Je uitgaat van je innerlijke vrijheid en dat je ALTIJD kan kiezen.

[bol_product_links block_id=”bol_5a82c059adcc9_selected-products” products=”666771565″ name=”De zin van het bestaan” sub_id=”Victor Frankl” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

[bol_product_links block_id=”bol_5a82c13a73c9c_selected-products” products=”9200000083484281″ name=”Kutkanker ” sub_id=”Bibian Mentel” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze blogs voortaan elke donderdag in je mailbox?

Andere blogs

Vrijheid? Structuur? Of allebei? Danielle Elenga Drijfveren tips en inspiratie

Vrijheid? Structuur? Of allebei?

Zojuist zag ik een video van iemand die beschreef dat hij een schema had gemaakt voor 6 weken. Een tijdschema waarin hij had

....... 
Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers? Drijfveren tips en inspiratie, drijfveren toepassen, Danielle Elenga

Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers?

Weet jij hoe jij het beste leert? Wat jouw manier van leren is? En weet je dat ook van je medewerkers? Hoe zij

....... 
Stress - Danielle Elenga drijfveren tips en inspiratie Drijfveren toepassen

Stress

Stress? Ik? Nee joh, ben je gek…?! Nou gek ben ik niet maar ik weet dondersgoed hoe laat het is als ik overdreven

....... 
>

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Prima, Danielle!'. Meer over kan je lezen in mijn privacyverklaring.