Danielle leest #5: De monnik van mokka – Dave Eggers

De laatste tijd lees ik voornamelijk boeken over ondernemerschap of persoonlijke ontwikkeling. Voor Valentijnsdag (jazeker!) kreeg ik van Bart het boek de Monnik van Mokka van Dave Eggers cadeau. Een waargebeurd verhaal over Mokhtar Alkanshali een Amerikaanse-Jemeniet die in de koffiehandel gaat.

Mokhtar groeit op in San Francisco als kind van migranten uit Jemen. Hij groeit op in aan achterstandswijk, lijkt te gaan ontsporen en om dat te voorkomen wordt hij naar zijn grootouders in Jemen gestuurd.

Zijn grootvader Hamood geeft hem twee levenswijsheden mee. De eerste is geen smoesjes, geef je fout toe en herstel hem dan. De tweede is laat het geld niet van je hand naar je hart gaan. Hamood bedoelde daarmee dat geld vluchtig is, dat het van de een naar de ander gaat. Het is een middel, geen doel. Voorkom dat geld de macht over je hart of je ziel overneemt.

Als Mokhtar na een jaar weer terugkeert naar Amerika wil hij ondernemer worden. Een man van daden. Hij werkt in een warenhuis en verkoopt later auto’s, gaat wat vakken volgen aan de universiteit, doet mee aan een protestmars en wordt lobby-ambassadeur, wat?, ja lobby-ambassadeur, portier dus in een woontoren.

Totdat hij een sms krijgt van zijn vriendin, die hem vraagt of hij weleens naar de overkant kijkt vanuit de lobby. Want buiten staat  het beeld van de Hills Bros., die een koffie –importbedrijf hadden opgericht. In de lobby achter het beeld wordt de koffiegeschiedenis van Amerika in beeld gebracht.

Koffie en Jemen het laat Mokhtar niet meer los. Hij leest alles over koffie, maakt een bedrijfsplan, leert koffie proeven en zuigt alle informatie op die hij hoort en leest. En verbetert zijn bedrijfsplan. Maakt kennis met belangrijke mensen in de koffiebranche. En gaat in de leer. Zijn leermeester wil met hem een koffiekaravaan door Jemen maken, Door de onrustige politieke situatie komt het er niet van.

Dan staat Mokhtar op het punt om alles op te geven. Hij realiseert zich dat zijn droom al voorbij is voordat het is begonnen. Hij wist niets en had geen geld. Hij overweegt om weer aan de slag te gaan als portier, pardon lobby-ambassadeur. Gat naar een beurs en komt met een lading visitekaartjes thuis. Die nacht bedenkt hij dat hij zelf de koffiekaravaan in gang kan zetten, zonder zijn leermeester. Hij belt alle nummers en zorgt dat hij er professioneel uitziet door met aandacht zijn horloge, bril, notitieboekje en ring te kiezen.

En daar begint het. Mokhtar heeft zijn passie / roeping/ doel gevonden. Hij wil speciale koffie uit Jemen importeren naar Amerika. Daarvoor is het van belang dat de boeren op tijd de koffiebessen plukken en ze goed bewaren. Door rechtstreeks zaken te doen met de boeren kan hij hen meer laten verdienen. Hij is hier zo van overtuigd dat vanaf dat moment niets hem meer tegen kan houden. Letterlijk niets, bombardementen, beschietingen, hij wordt gevangen gehouden.  Na heel veel omwegen en gevaar ontvlucht hij Jemen in een motorboot met koffers vol koffiebonen.

Na zijn aankomst in Amerika gaat hij naar de koffiebeurs in Seattle en wordt zijn koffie als uitstekend beoordeeld. Dan wacht hem nog de uitdaging om investeerders te vinden die hem helpen achttienduizend kilo koffiebonen uit Jemen te importeren naar Amerika.

Tsja wat een roman leek, wordt gewoon een boek over ondernemerschap.

Een boek over als je overtuigd bent wat je wilt doen je je niet laat weerhouden.

Dat de juiste mensen op het juiste moment op je pad komen.

Dat je alle dingen die je eerder hebt gedaan en geleerd zoals Mokhtar de banen in het warenhuis maar ook auto’s verkopen allemaal ‘dots’ zij die geconnect worden (ken je de speech van Steve Jobs waarin hij zegt: Again, you can't connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future. You have to trust in something – your gut, destiny, life, karma, whatever. This approach has never let me down, and it has made all the difference in my life. Nee? Dan moet je de speech echt even bekijken! En hier de tekst.

Dat als je er zelf in gelooft je het waar kan maken.

Dat je niet moet opgeven als het even tegenzit.

Kortom wijze lessen voor jou als zzp-er, voor jou als ondernemer, voor jou als mens!

P.S. Over niet opgeven gesproken. Heb volledig ontroerd zitten kijken hoe Bibian Mentel twee keer goud won op de Paralympische spelen. Wauw! Ook haar boek is een aanrader!

Meer boekentips:

The subtle art of not giving a f*ck - Mark Manson

Intuïtie en Uitblinkers – Malcolm Gladwell

Big Magic – Elizabeth Gilbert

De zin van het bestaan – Victor Frankl

Kutkanker – Bibian Mentel

Deze blogs voortaan elke donderdag in je mailbox?

Andere blogs

Waarom je iets doet, bepaalt wat je doet - Podcast drijfveren tips en inspiratie

Waarom je iets doet, bepaalt wat je doet – Podcast drijfveren tips en inspiratie

Gerelateerd

....... 
Tips voor online meetings - Podcast drijfveren tips en inspiratie

Tips voor online meetings – Podcast drijfveren tips en inspiratie

Gerelateerd

....... 
#221 – Uit de comfortzone

#221 – Uit de comfortzone

O man, stuurde ik vorige jouw mijn blog over Black Friday, in de stellige overtuiging dat het vrijdag Black Friday was. Echt weer

....... 
>

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Prima, Danielle!'. Meer over kan je lezen in mijn privacyverklaring.