Danielle leest #6: De logica van geluk – Mo Gawdat

De eerste keer dat ik van dit boek hoorde was ik niet erg enthousiast. Maar ik werd toch nieuwsgierig en las het vrij snel uit. Het leest makkelijk hoewel er ook wat ‘vage’ onderdelen tussen zitten. Maar goed dat is persoonlijk.

Heel veel zaken die Mo Gawdat in zijn boek noemt heb ik al eens eerder in andere boeken gelezen. Of die hij op een andere wijze combineert. In die zin is dit boek een soort samenvatting.  Toch ook nieuwe en interessante inzichten. Daarom deel ik graag twee oefeningen en stukken tekst met jou, uit het boek.

Oefening Gelukslijstje

Schrijf een paar dingen op die je gelukkig maken. Simpele opdracht dus. Wat je kan helpen is deze zin af te maken: Ik voel mij gelukkig als ….. Het kan zo simpel en ingewikkeld als je zelf wilt.

Don’t hold back, niemand hoeft je lijstje te zien als jij dat niet wilt!

Geluksformule

Geluksformule =        Jouw perceptie van de gebeurtenissen in je leven

Minus

Jouw verwachtingen van het leven

“Dit betekent dat wanneer je de gebeurtenissen als gelijk aan of groter ervaart dan je verwachtingen, je gelukkig bent – of in ieder geval niet ongelukkig. Maar nu komt het lastige deel: het is niet de gebeurtenis die ons ongelukkig maakt, maar de gedachte aan die gebeurtenis.”

Gedachten

“Geluk is volledig afhankelijk van hoe we onze gedachten beheersen. Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, beschikken we over meer dan twee gemoedstoestanden: geluk en verdriet.

  • Laat je gedachten beïnvloeden door illusies dan loop je vast in een staat van verwarring.
  • Denk negatieve gedachten en je komt terecht in een staat van lijden.
  • Leid je gedachten af door lol te hebben en je komt terecht in een staat van ontsnapping.
  • Denk positieve gedachten en accepteer het leven en je belandt in een staat van geluk.
  • Stijg uit boven de kluwen gedachten en je komt terecht in een staat van diep geluk.

Gelukstraining

“Om vanuit jouw staat naar de staat van diep geluk te komen, beschrijf Mo Gawdat in het boek de gelukstraining. Dat doet hij aan de hand van 6-7-5.

Zes grote illusies die je in een staat van verwarring houden: gedachte, zelf, kennis, tijd, controle en angst.

Zeven blinde vlekken die je blik vertroebelen op het werkelijke leven: filters, aannames, voorspellingen, herinneringen, oordelen, emoties en overdrijving. Vijf ultieme waarheden: nu, verandering, liefde, dood en ontwerp.

Dus elimineer de zes illusies, poest de zeven blinde vlekken weg dan word je gelukkiger. Als je wilt dat je gelukkiger blijft dan moet je je vasthouden aan de vijf ultieme waarheden.”

Zelf

Over illusie zelf schrijft hij dat “je niet je gedachten bent en ook niet je lichaam. Je bent niet je emoties en ook niet je geloof. Je bent niet je naam. Je bent ook niet de groep waar je bij hoort. Je bent niet je stamboom. Je bent niet je prestaties. Je bent niet je bezittingen.”

Gumtest

“Het leven is niet selectief als het aankomt op zetjes. Iedereen krijgt af en toe een zetje. Die zetjes maken ook dat je weleens op een ander pad terecht bent gekomen. Mo Gawdat heeft een simpele test om te zien of het leven je weleens een zetje heeft gegeven.

Het is de gumtest. Stel je voor dat er een nieuwe techniek is die alle ‘nare’ herinneringen uit je verleden kunt wissen. Gum de herinnering uit je geheugen en haal hem van je tijdlijn. Ook de gevolgen van de gebeurtenis worden gewist tot aan nu.

Hij geeft als voorbeeld een saaie lezing die je zou wissen dan gum je dus ook alle mensen die je daar hebt ontmoet uit. Maar ook de kennis die je daar hebt opgedaan, alles.

Kies nu zelf een moment dat je graag wilt wissen en denk daarbij aan alle kronkels en bochten in je leven die je daarmee ook uitgumt. Zou je gebeurtenissen dan uitgummen of toch willen behouden? Bijvoorbeeld omdat ze je hebben gebracht waar je nu bent?

Als je erachter komt dat alle schijnbaar slechte momenten je een zetje gaven waardoor je op een beter pad terecht kwam, krijgen goed en slecht een andere betekenis. Deze nieuwe definities helpen bij het kloppend maken van de Geluksformule. “niets is goed of slecht, maar het denken maakt het zo.”

Meer boekentips:

Deze blogs voortaan elke donderdag in je mailbox?

Andere blogs

Waarom je iets doet, bepaalt wat je doet - Podcast drijfveren tips en inspiratie

Waarom je iets doet, bepaalt wat je doet – Podcast drijfveren tips en inspiratie

Gerelateerd

....... 
Tips voor online meetings - Podcast drijfveren tips en inspiratie

Tips voor online meetings – Podcast drijfveren tips en inspiratie

Gerelateerd

....... 
#221 – Uit de comfortzone

#221 – Uit de comfortzone

O man, stuurde ik vorige jouw mijn blog over Black Friday, in de stellige overtuiging dat het vrijdag Black Friday was. Echt weer

....... 
>

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Prima, Danielle!'. Meer over kan je lezen in mijn privacyverklaring.