Arrogante (piep) – Drijfveren tips en inspiratie #161

Jaren geleden werd ik arrogant genoemd toen ik voor een opdracht bij een overheidsorganisatie werkte. Arrogant? Hoezo was ik arrogant? Dat begreep ik niet!

Als ik zei: zullen we gaan lunchen? Dan werd ik verbeterd door mijn twee collega’s, we lunchen hier niet, we eten gewoon. Oh, oké…..

Echt ik snapte het niet totdat…

Totdat ik mijn drijfverenprofiel liet maken. En ineens viel het op zijn plek. Want toen realiseerde ik mij dat ik werd (en word) gedreven door de drijfveren Geel, Oranje en Rood.

En welke drijfveer vindt Oranje arrogant?

Juist, dat is de Groene drijfveer!

Dat verklaarde voor mij een hoop. Mijn twee collega’s werden gedreven door de Groene, Blauwe en Paarse drijfveer. Dus dat ze mij bedreigend vonden omdat ik alles wilde veranderen en geen oog had voor hoe het eea was gegroeid was, begreep ik gelijk.

Arrogant was ik dus volgens Groen.

Niet gek als je naar de wereldbeelden van Oranje en Groen kijkt.

Het wereldbeeld van Oranje is namelijk dat wereld vol kansen is, als je iets wilt dan kan je het ook. Het niet pakken van die kansen is dan ook onhandig volgens Oranje. En degenen die wel de kansen grijpen mag daar ook beter van worden en wie dat niet doet heeft dan aan zichzelf te wijten.

Groen kijkt anders naar de wereld. Groen kijkt naar de wereld als gelijkwaardig. Mensen moeten elkaar helpen en een gelijkwaardige mogelijkheden creëren. Prettig en sociaal samenleven dat is waar iedereen een bijdrage aam moet leveren. Het creëren van ongelijkheid door macht en competitie zorgt voor ongelijkheid volgens Groen.

Helder dan toch waarom Groen Oranje arrogant vindt vanuit het wereldbeeld van Groen. Maar het zit mij en mijn klanten wel regelmatig in de weg.

Zo sprak ik van de week een kindercoach die een fantastische missie heeft. Ze vond het lastig om haar visie uit te dragen uit angst dat ze arrogant gevonden werd. En dat snapte ik helemaal. Ook zij werd gedreven door de Oranje drijfveer en werkt in het onderwijs wat toch best een Groene omgeving is.

Zij weet wat zij kan betekenen voor kinderen en hun ouders. Maar is bang om voor arrogant versleten te worden. Want wie is zij tenslotte om te zeggen dat kinderen (en ouders) heel gelukkig worden van haar hulp?

En dat houdt veel ondernemers tegen om hun verhaal, hun visie, hun missie en hun resultaten te delen. Ze voelen dat ze weer terug onder het maaiveld worden geduwd en dat raakt mij. Want deze kindercoach maar ook zoveel anderen hebben zoveel in mars. Kunnen op hun manier de wereld verbeteren.

Ze durven hun successen niet te vieren en te delen. Terwijl ze zo mooi werk doen!


En wat zou er mis zijn met kansen grijpen die er liggen? Daar succesvol in te zijn? Tenslotte als je meer verdient kan je ook anderen weer helpen omdat jij geld genoeg hebt, toch?!

En jij ? Vind jij mensen arrogant of vinden mensen jou arrogant?

Arrogant of niet, ik kan jouw helpen om meer inzicht te krijgen in wat jou drijft, wat jouw talent is, waar jij energie van krijgt. En hoe andere mensen naar jou kijken. Om daar inzicht in te krijgen kan je een persoonlijk drijfverenprofiel laten maken.

Deze blogs voortaan elke donderdag in je mailbox?

Andere blogs

Een interview met Peter LInssen - Drijfveren van een topsporterPodcast Drijfveren tips en inspiratie

#13 – Een interview met Peter Linssen mede-auteur van het boek ‘Drijfveren van een topsporter’

Peter Linssen vertelt over het boek Drijfveren van een topsporter. Hoe het tot stand kwam en wat hem opviel aan de diversiteit van

....... 
Als je hoofd vol zit - Podcast drijfveren tips en inspiratie

#12 – Als je hoofd vol zit

Over als je hoofd vol zit, to-do-lijsten, boodschappen bezorgen en een weekplanning voor avondeten. Gerelateerd

....... 
Een feestje! - Drijfveren tips en inspiratie #188

Het was een feestje! – Drijfveren tips en inspiratie #188

Onlangs nam ik een podcast op met Floor de Ruiter, auteur van het boek Valueframing. En was wat het een feestje! Als Floor

....... 
>

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Prima, Danielle!'. Meer over kan je lezen in mijn privacyverklaring.