Ze beet nog nèt niet mijn hoofd eraf – Drijfveren tips en inspiratie #214

Nee hoor dat klopt niet', zei ze vinnig. 'Als het zo moet dan stop ik ermee'.

Oké de bermbom was gelegd. Ze had nog nèt niet mijn hoofd eraf gebeten. Nu was het zaak om voorzichtig om de bermbom heen te lopen. Ik vroeg haar rustig of ze mij kon uitleggen wat er niet klopte. Want ik wilde niet dat ze nu ging afhaken. Het project was immers bijna klaar.

Gelukkig kon ik met mijn kennis van de drijfveren de bermbom laten liggen waar die lag en er niet met mijn volle gewicht op stappen. En te voorkomen dat zij mijn hoofd er echt zou afbijten.

Nu op een afstandje kan ik het goed zien. Zij liet Rood gedrag zien en door de opmerking dat het niet klopte voelde ik mij vanuit mijn Geel enigszins aangevallen. Hoezo? Het klopt niet. Daar heb ik heel goed over nagedacht en het klopt wel maar jij snapt het niet, dacht ik. (Herkenbaar?)

Maar ik wist ook dat Rood soms zo scherp uit de hoek kan komen dat het voor andere drijfveren al snel op een conflict lijkt. En als je dan reageert op het Rode gedrag je binnen een seconde écht een conflict hebt. Terwijl als het je lukt om daar niet op te reageren je het gesprek kan voortzetten.

Het was dus aan mij om het conflict niet te laten ontstaan en richting de afronding van het project te werken. Dat lukte door vooral zelf rustig te blijven en door wél daadkracht, focus en tempo te laten zien waar zij gevoelig voor was. En zo het project richting afronding te krijgen.

Maar man, wat kostte dat een energie!

En herken jij ook Rood gedrag bij anderen? En lukt het jou om dan uit het conflict te blijven? En hoe doe je dat dan? Deze blogs voortaan elke donderdag in je mailbox?

Andere blogs

Vrijheid? Structuur? Of allebei? Danielle Elenga Drijfveren tips en inspiratie

Vrijheid? Structuur? Of allebei?

Zojuist zag ik een video van iemand die beschreef dat hij een schema had gemaakt voor 6 weken. Een tijdschema waarin hij had

....... 
Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers? Drijfveren tips en inspiratie, drijfveren toepassen, Danielle Elenga

Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers?

Weet jij hoe jij het beste leert? Wat jouw manier van leren is? En weet je dat ook van je medewerkers? Hoe zij

....... 
Stress - Danielle Elenga drijfveren tips en inspiratie Drijfveren toepassen

Stress

Stress? Ik? Nee joh, ben je gek…?! Nou gek ben ik niet maar ik weet dondersgoed hoe laat het is als ik overdreven

....... 
>

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Prima, Danielle!'. Meer over kan je lezen in mijn privacyverklaring.