Verrassing – Drijfveren tips & inspiratie #134

Keuzes, keuzes....

Ga ik het hebben over de Belastingdienst die alleen maar Blauw en Rood konden reageren in de toeslagenaffaire. "Dit zijn de regels en heeft u een klein bedrag niet betaald? Dan halen we alles terug!" De menselijke maat, lees Groen, ontbrak volledig.

Of ga ik het hebben over de Blauwe drijfveer en hoe ik daar met regelmaat en nog steeds allergisch op kan reageren?

Of toch over onze oudste? Die ik recent een Young Adult profiel liet maken.

Toch maar die laatste.... (over je kinderen kan je namelijk nooit stoppen met praten toch?!).

Kiezen
Onze oudste is aan het kijken naar een vervolgopleiding. Maar ja de keuze is reuze dus hoe kies je dan? Natuurlijk kijk je naar welke vakken vind je leuk en welke niet.

En ja ook voorlichtingsbijeenkomsten van hogescholen en universiteiten bezoeken. Nou is dat met Corona geen optie en dus had ze recent op een avond een digitale voorlichting. Super georganiseerd want zo kon ze in één avond vijf studies met elkaar vergelijken.

En toen we het hadden over de verschillende voors en tegens van de studies bedacht ik mij opeens dat er ook een Young Adult profiel is ontwikkeld. Natuurlijk, wat stom dat ik daar niet eerder aan had gedacht.

Verrassing
Ik stuurde onze oudste de link en binnen 25 minuten was haar profiel gereed. De eerste twee drijfveren had ik al wel geraden. Maar die derde..... dat was een verrassing. Zeg ik ook altijd op trainingen, in elk profiel zit wel een verrassing.

Maar dat dat ook voor mijn oudste zou gelden....

De derde drijfveer was een combinatie van Paars, Oranje en Rood. Paars?? Ik moest nog een keer goed kijken....

Paars dus! Kijk die Oranje en Rode die kan ik goed thuisbrengen maar Paars?

Bij het bespreken zag ik het ineens. De geborgenheid en veiligheid van ons gezin, zichzelf makkelijk wegcijferen (tot mijn ergernis soms ;), maar ook trots zijn om ergens bij te horen (zoals de hockeyclub).

Grappig zo had ik het nog niet gezien.

Paars
Logisch ook wel want ik weet nog heel goed dat ik acht jaar geleden de training deed voor mijn certificering in Drijfveren en dat ik Paars bijna niet begreep. Het is zo buiten mijn scope en ik ben er stiekem ook een beetje wars van.

Tradities, ik kan er weinig mee, voelt voor mij altijd als een verplichting.

Voelt niet als een vrije keuze.

We hebben een keer bedacht dat het leuk zo zijn om erwtensoep te eten op 1 januari dus nu doen we dat altijd.... Nope, niet bij mij.

Moederdag
Ik weet nog goed dat mijn moeder jaren geleden zei: Die moederdag dat hoeft voor mij niet. Oké, dacht ik. Fijn! Dan hoef ik niet persé op die dag langs te komen. En dat deed ik dus ook niet. Tot diepe teleurstelling van mijn moeder. Waarop ik reageerde maar het hoefde toch niet van jou?!

Maar ja, dat waren natuurlijk de ongeschreven regels van Paars die zij hanteerde.

Je zegt het niet maar je verwacht het wel. Je legt de regels niet uit maar je hanteert ze wel. Zelfs voor mij als Gele zijn die Paarse ongeschreven regels soms reuze ingewikkeld.

Zeg dan wat je wil, maar ja dat is te lomp Rood voor Paars;).

Anders
Voor de mensen die zo hechten aan tradities en rituelen worden Kerst en Oudejaarsavond dit jaar een uitdaging om te vieren. Want zoals ze het gewend waren zo zal het dit jaar niet helemaal gaan. En daar zal niet iedereen makkelijk mee om kunnen gaan.

Ik probeer in mogelijkheden te denken juist in deze tijden.

Doen we al jaren (en dat is geen verplichting vanuit traditie maar elk jaar weer een keuze ;), een kerstontbijt met vrienden. Dat zal dit jaar niet lukken. Ik had al een alternatief (Oranje/Geel) bedacht. We gaan een kerstborrel houden in onze fietsenschuur. Met gluhwein en warme chocomelk en een vuurkorf.

Maar.. als we geen vier volwassenen op bezoek mogen hebben, is er een ander alternatief. De mannen in huis 1, de vrouwen in huis 2 en de kinderen in huis 3. En nee, die heb ik niet bedacht maar een vriendin met een Gele drijfveer haha.

Zijpaadjes
Goed dat waren weer een paar zijpaadjes en zo komen we van belastingdienst naar young adult profiel naar Kerst. Zo makkelijk gaat dat ;).

Maar goed, onze oudste kan nu met het profiel in de hand wel keuzes gaan maken. Ze weet wat ze belangrijk vindt en in welke omgeving ze het beste kan gaan leren/werken.

En ze kreeg inzicht in haar interactie met ons als ouders. Mooi gesprek leverde dat op. We hebben hard gelachen om onze verschillen ;).

En? Herken jij de Paarse drijfveer of je allergie op Paars?

Deze blogs voortaan elke donderdag in je mailbox?

Andere blogs

Danielle Elenga spreker trainer drijfveren podcast

#8 – Interview met Doritt van der Waerden en Jan-Kees Walrave van My Motivation Insights (MMI)

Interview met Doritt van der Waerden en Jan-Kees Walrave van My Motivation Insights (MMI). Over hoe zij drijfveren hebben leren kennen. Wat het

....... 
Danielle Elenga spreker trainer drijfveren podcast

#7- Drijfverenmindf**ks

Een kijkje in mijn hoofd, drijfverenmindf**ks. Maar ook hoe het voor jou in jouw hoofd kan werken. Gerelateerd

....... 
Lancering podcast - Drijfveren tips en inspiratie #172

Lancering podcast – Drijfveren tips en inspiratie #172

Je kent mij inmiddels wel dus dat ik gedreven word door (ook) de Gele drijfveer is voor jou niets nieuws. Dan weet je

....... 

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Prima, Danielle!'. Meer over kan je lezen in mijn privacyverklaring.