Spanning tussen de Paarse en de Gele drijfveer – Drijfveren tips en inspiratie #176

Waar de Paarse drijfveer uitgaat van ervaring en traditie gaat de Gele drijfveer uit van vernieuwing en de toekomst. En voilá zie hier de spanning tussen de Gele en de Paarse drijfveer in een notendop.

Ik zag gisteren dat een Japanse prinses gaat trouwen met een gewone burger die -hemeltjelief-ook-nog-een-paardenstaart-heeft. Half Japan staat op zijn kop, omdat het huwelijk niet zou voldoen aan de Japanse waarden en standaarden.

En wat zijn die Japanse waarden en standaarden dan? OOk dat stond in het artikel: "De conservatieven willen dat het keizerlijk huis blijft zoals het altijd is geweest. De keizer wordt gezien als een soort vader van het volk en de familieleden zijn rolmodellen voor alle Japanners."

Aha, dat is eigenlijk waar het altijd om draait bij Paars, het gaat namelijk nooit over het individu maar altijd over het instituut, in dit geval het keizerlijk huis. En de Paarse drijfveer houdt het graag bij het oude.

Ik weet niet of je the Crown hebt gezien maar daar zijn echt verschillende voorbeelden te vinden waarop het niet gaat om het individu maar het instituut. Zo wil de zus van Elisabeth, Margaret trouwen met een gescheiden man. Elisabeth kan dat niet toestaan vanuit haar rol als hoofd van de kerk. Margaret krijgt geen toestemming voor een huwelijk.

Een ander voorbeeld: Elisabeth wordt gekroond als koningin en prins Philip moet voor haar buigen. Dat wil hij niet, waarom zou je buigen voor je vrouw? Maar Elisabeth vertelt hem dat hij niet voor jaar buigt maar voor de kroon.

De Paarse drijfveer houdt van tradities en ongeschreven regels. En als je naar Japan als land kijkt dan zie je ook dat Japan heel veel tradities kent, denk alleen al aan de theeceremonie of de kimono's die veel zeggen als je weet waar je naar moet kijken, stof, patronen etc.

De Gele drijfveer is wars van dit alles. Ook dat is duidelijk te zien in the Crown en te lezen in mijn blog, als prins Philip zijn intrede doet. Hij wil graag dat dingen veranderen maar dat gaat zomaar niet.

De Gele drijfveer kan niet begrijpen dat Paars zaken voor waar aanneemt die eenvoudig doorgeprikt kunnen worden. En de Paarse drijfveer ziet dat Geel geen gevoel heeft voor de verworvenheden uit het verleden.

Dus ja, dit is een spanning die ik vaker zie. Koningshuizen zijn een mooi voorbeeld maar wat te denken van Steven Berghuis die van Feyenoord naar Ajax ging. Van Meghan Markle die het koningshuis binnenkwam en nu dus een Japanse prinses.

De Gele drijfveer denkt vanuit vrijheid waarom zou je geen individuele keuzes mogen maken? De prinses vertrekt naar New York, denk dat ze daar meer vrijheid en ruimte heeft en krijgt om haar leven te leiden.

In het nieuwsitem was gisteren te zien dat ze haar ouderlijk huis verliet. Haar ouders maakte een formele buiging en haar zus brak met het protocol door haar een knuffel te geven. Toch nog even een Groen tintje ;).

En ? Herken jij deze spanning tussen de Gele en de Paarse drijfveer? Nog voorbeelden uit je eigen omgeving? Hoor het graag, altijd leuk!

Deze blogs voortaan elke donderdag in je mailbox?

Andere blogs

Een interview met Peter LInssen - Drijfveren van een topsporterPodcast Drijfveren tips en inspiratie

#13 – Een interview met Peter Linssen mede-auteur van het boek ‘Drijfveren van een topsporter’

Peter Linssen vertelt over het boek Drijfveren van een topsporter. Hoe het tot stand kwam en wat hem opviel aan de diversiteit van

....... 
Als je hoofd vol zit - Podcast drijfveren tips en inspiratie

#12 – Als je hoofd vol zit

Over als je hoofd vol zit, to-do-lijsten, boodschappen bezorgen en een weekplanning voor avondeten. Gerelateerd

....... 
Een feestje! - Drijfveren tips en inspiratie #188

Het was een feestje! – Drijfveren tips en inspiratie #188

Onlangs nam ik een podcast op met Floor de Ruiter, auteur van het boek Valueframing. En was wat het een feestje! Als Floor

....... 
>

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Prima, Danielle!'. Meer over kan je lezen in mijn privacyverklaring.