Hup! Aan het werk – Drijfveren tips en inspiratie #216

Hup aan het werk, denk je bij jezelf. Maar het komt er niet echt van, je zoekt nog even wat afleiding. Hangt een wasje op en maakt wederom een rondje langs de apps op je telefoon. En je probeert je er weer toe te zetten om nu écht even die klus af te maken.

Grappig hoe dat soms werkt toch? Of juist niet werkt dus.

Want zowel de Gele als de Oranje drijfveer kennen nu eenmaal minder het gevoel van interne druk, anders dan de Blauwe, Paarse en Rode drijfveer die de druk van binnenuit voelen.

De Gele en Oranje drijfveer hebben dus druk van buitenaf nodig (en dat is niet hetzelfde als stress) om iets af te maken.


Oranje houdt eigenlijk niet van opgelegde druk, terwijl die het wel nodig heeft, en kan daardoor wat geïrriteerd raken. Maar stel Oranje iets in het vooruitzicht, een beloning, compliment, applaus, gezien worden en Oranje gaat aan de gang.

Geel houdt ook niet zo van moeten. Maar Geel komt wel in actie wanneer er sprake is dat hij in zijn vrijheid wordt beknot of juist als er meer vrijheid in het vooruitzicht wordt gesteld. Van een gedetailleerde planning krijgt Geel het meestal alleen maar op zijn heupen ;).

Geel komt wel vaak met iets anders terug dan waarom je gevraagd hebt. Geel heeft nagedacht en jouw opdracht opnieuw geformuleerd. Uiteraard is het niet af, het is nog in concept. Maar ja, dat is de evolutie ook, die is ook nog niet af. Dat je het even weet.

De Rode drijfveer voelt daarentegen de druk van buitenaf. Er moet nog iets af. Als het dan in zijn/haar kop zit dan ziet het niet ergens anders, als je begrijpt wat ik bedoel. Het moet van Rood dan ook op datzelfde moment gebeuren, niet later nee NU! Mouwen opstropen en gaan! Regelmatig dus ook op het (aller)laatste moment.

En? Herken jij bij jezelf de Oranje, Gele of Rode drijfveer? 

Deze blogs voortaan elke donderdag in je mailbox?

Andere blogs

Een jaarplan wat écht werkt - Drijfveren tips en inspiratie, drijfveren toepassen

Eindelijk! Een jaarplan wat écht werkt!

Jaarplannen maken is niet mijn sterkste eigenschap. Ja, wel om de plannen te bedenken (vanuit mijn Gele drijfveer), dat is heel erg leuk

....... 
Welke woorden gebruik jij? Drijfveren tips en inspiratie, drijfveren toepassen

Welke woorden gebruik jij?

Niet zo lang geleden belandde ik in een discussie van minimaal een kwartier over een woord. Ik weet niet eens meer wat het

....... 
Hoe herken ik de drijfveren van mijn medewerker?

Hoe herken ik de drijfveren van mijn medewerker?

Ik krijg regelmatig de vraag: Hoe herken ik nu de drijfveren van de ander?Heel flauw antwoord: niet.Want om precies te zijn herken je

....... 
>

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Prima, Danielle!'. Meer over kan je lezen in mijn privacyverklaring.