De valkuil van de Groene drijfveer – Drijfveren tips en inspiratie #177

Ik was vorige week enorm verkouden en heb twee dagen gewisseld tussen bed en bank. Meer kwam er niet uit. Wel even wat weg kunnen werken van mijn nog-te-kijken-lijst. Zo heb ik eindelijk de afleveringen van Dream School kunnen kijken. Wauw maar ook heftig vind ik. Zo jong en dan al soms helemaal afgehaakt. En dan die lieve Lucia Rijker wat een prachtmens!

Vanuit Groen heeft zij echt oog voor de medemens en kan zij zich enorm goed invoelen. Echt een kwaliteit van de Groene drijfveer. Maar zoals een medaille ook twee kanten heeft, zo geldt dat natuurlijk ook voor de Groene drijfveer.

Groen is echt van de harmonie, de goede sfeer. Problemen worden in overleg opgelost. En Groen probeert altijd de lieve vrede te bewaren. Maar ja, dat gaat niet altijd en dat is lastig voor Groen, die probeert namelijk zoveel mogelijk conflicten te vermijden.

Groen houdt van veel praten, van overleggen en iedereen moet het overal mee eens zijn. Dat brengt mij op de volgende valkuil van de Groene drijfveer: trage besluitvorming. Besluiten nemen gaat nu eenmaal niet zo snel als je iedereen mee wilt nemen en informeren. Met de vuist op tafel slaan om zo een besluit even snel door te drukken past absoluut niet bij Groen (wel bij Rood).

En door dat vele praten gebeurt het ook nog wel eens dat Groen zich overal mee bemoeit. En gaat praten over anderen. Roddelen zouden de andere drijfveren zeggen maar dat vindt Groen een te negatieve term, merk ik vaak in mijn trainingen. Groen verpakt dat anders. Eerder zo: ligt het nu aan mij of is ze nu alweer te laat? Ligt het nu aan mij of deed zij net heel onaardig? Ligt het nu aan mij of.... en vanuit die vraag praten over die ander.

En wat herken jij van deze valkuilen? Bij jezelf of een ander?

Elke drijfveer heeft zo zijn valkuilen. Lees ook de over valkuilen van de Blauwe drijfveer, de Oranje drijfveer, de Gele drijfveer, de Paarse drijfveer. Blijft de Rode en de Turquoise drijfveer nog over, dat is voor een volgende keer ;).

En voor ik het vergeet: er staan inmiddels al 7 afleveringen van mijn podcast voor je klaar met nog meer drijfveren tips & inspiratie. Heb je al geluisterd? Laat je mij weten wat je ervan vond?

Deze blogs voortaan elke donderdag in je mailbox?

Andere blogs

Een interview met Peter LInssen - Drijfveren van een topsporterPodcast Drijfveren tips en inspiratie

#13 – Een interview met Peter Linssen mede-auteur van het boek ‘Drijfveren van een topsporter’

Peter Linssen vertelt over het boek Drijfveren van een topsporter. Hoe het tot stand kwam en wat hem opviel aan de diversiteit van

....... 
Als je hoofd vol zit - Podcast drijfveren tips en inspiratie

#12 – Als je hoofd vol zit

Over als je hoofd vol zit, to-do-lijsten, boodschappen bezorgen en een weekplanning voor avondeten. Gerelateerd

....... 
Een feestje! - Drijfveren tips en inspiratie #188

Het was een feestje! – Drijfveren tips en inspiratie #188

Onlangs nam ik een podcast op met Floor de Ruiter, auteur van het boek Valueframing. En was wat het een feestje! Als Floor

....... 
>

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Prima, Danielle!'. Meer over kan je lezen in mijn privacyverklaring.