De valkuil van de Blauwe drijfveer – Drijfveren tips en inspiratie #132

De kracht van de Blauwe drijfveer is dat hij/zij het werk afmaakt, loyaal is, het aan regels en betrouwbaarheid. Maar er is natuurlijk ook altijd een andere kant van de medaille, de valkuil.

De valkuil van de Blauwe drijfveer is zo doorschieten in het maken van heldere afspraken en orde dat alles helemaal dichtgeregeld wordt. (En voor de Gele drijfveer onder ons, neemt dat alle ruimte en vrijheid weg, dan gaan we gillen....).

Een andere valkuil is dat de Blauwe drijfveer er niet van houdt als dingen in zijn algemene termen worden besproken, zonder dat het duidelijk is wat er precies moet gebeuren. (And again, Geel houdt ervan om dingen groter te maken, breder te trekken, en het niet precies te benoemen).

Ook zijn eerdere afspraken en werkinstructies vaak belangrijker dan nieuwe doelen waardoor het soms lijkt alsof Blauw afwachtend is.

Ook kan de Blauwe drijfveer kritiekloos zijn vanwege de loyaliteit aan het systeem.

En ja, mijn Gele drijfveer staat haaks op Blauw dus ik krijg al snel vlekken in mijn nek als het gaat om plannetjes op papier, eerder gemaakte afspraken en dat werk voorspelbaar moet zijn.

Omdat ik niet hou van voorspelbaarheid.

Anders was ik geen HR adviseur geworden dan was ik wel op de salarisadministratie gaan werken.

Juist die onvoorspelbaarheid, het meebewegen met wat er speelt dat is leuk. Anders

Klanten die worden gedreven door de Blauwe drijfveer pik ik er ook al snel uit. Die vragen vaak naar allerlei details en hoe dingen precies in elkaar zitten. Die willen weten wat het kost. Die sturen mijn mails als ik een typo heb gemaakt.

En die worden ook niet altijd blij van mijn Geel dus daar hebben we het wel over als we met elkaar willen gaan werken. En dan kunnen we beter in het begin besluiten dat dit het niet gaat worden.

En ? Herken je de valkuilen van Blauw? Bij jezelf of een ander? Laat het mij weten, altijd leuk om te horen!

P.S De valkuilen van Geel, Oranje, Paars en Groen al gelezen?

Deze blogs voortaan elke donderdag in je mailbox?

Andere blogs

Danielle Elenga spreker trainer drijfveren podcast

#8 – Interview met Doritt van der Waerden en Jan-Kees Walrave van My Motivation Insights (MMI)

Interview met Doritt van der Waerden en Jan-Kees Walrave van My Motivation Insights (MMI). Over hoe zij drijfveren hebben leren kennen. Wat het

....... 
Danielle Elenga spreker trainer drijfveren podcast

#7- Drijfverenmindf**ks

Een kijkje in mijn hoofd, drijfverenmindf**ks. Maar ook hoe het voor jou in jouw hoofd kan werken. Gerelateerd

....... 
Lancering podcast - Drijfveren tips en inspiratie #172

Lancering podcast – Drijfveren tips en inspiratie #172

Je kent mij inmiddels wel dus dat ik gedreven word door (ook) de Gele drijfveer is voor jou niets nieuws. Dan weet je

....... 

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Prima, Danielle!'. Meer over kan je lezen in mijn privacyverklaring.