Structuur of liever niet? – Drijfveren tips en inspiratie #168

Deze week sprak ik Tessa die al jaren een schoonheidssalon heeft. Ze was die middag bij haar collega-schoonheidsspecialiste Manon geweest voor haar eigen schoonheidsbehandeling. Manon had het zwaar in haar business. Er kwamen steeds minder klanten de salon binnen en de inkomsten liepen hard terug.

Tessa had in één oogopslag gezien waar het aan schortte. Opruimen dat moest er gebeuren! In de schoonheidssalon maar ook in de ontvangsthal.

Want zo werd het er al op de opleiding van Tessa ingestampt: Let op de hal!
Zorg dat de hal is opgeruimd: kapstok niet vol met jassen en ook niet allemaal schoenen onder de kapstok.

Bij Manon hing de kapstok vol jassen en stonden alle sneakers van haar zoon maat 45 in volle glorie onder de kapstok.

Tessa had nog een andere verklaring waarom het bij Manon niet meer liep. Klanten konden afspraken boeken wanneer ze wilden en met de frequentie die ze wilden.

Daar kon Tessa met haar hoofd niet niet bij. "Ik zal altijd vol en iedereen vond die vast afspraken fijn. Ik hou gewoon van structuur."

Tessa had dan ook een eigen systeem voor afspraken. Haar klanten kwamen op een vaste dag op een vast tijdstip met een frequentie van 4 of 8 weken. Zo wist ze precies wie er in week 1 dinsdag om 10.00 uur altijd kwam. En zo kon ze ook makkelijk zien of ze vol zat of niet.

Welke drijfveer herken je in Tessa?

Blauw it is! Absoluut. Vaste structuur, vaste afspraken, opgeruimd, ordnung muss sein, zeg maar.

Bij de intake vertelde Tessa aan haar nieuwe klanten dat ze op deze manier werkte. Vond je dat niet fijn, even goede vrienden, maar dan werd je geen klant.

Op deze manier selecteerden de klanten zich vanzelf uit. Degenen die structuur fijn vonden bleven komen. Degenen die het fijn vonden dat ze structuur aangeboden kregen ook. En degenen die daar niet van hielden maakten snel rechtsomkeert. En renden naar Manon.

Zo kijkt iedereen op zijn eigen manier naar structuur. Volgende week een blog over hoe jij naar de Blauwe drijfveer kijkt.

Weet jij wat jouw persoonlijke drijfveren zijn? Nee dan heb ik wat voor je.

Een persoonlijk drijfverenprofiel gaat jou zo ontzettend veel inzichten geven in jouw talenten, in dat wat jou diep van binnen drijft. Dat je weet wat jouw talenten zijn en in welke omgeving of met welke klanten die het best tot zijn recht komen.

Hoe dan ook, leef je altijd van jouw waarden. Maar niet iedereen is zich altijd bewust van die waarden. Inzicht in die waarden helpt jou om je leven meer inhoud, meer zin te geven. Om je talenten nog beter tot zijn recht te laten komen.

Het geeft je ook zoveel meer herkenning, dat is wat ik altijd van mijn klanten hoor. Een echte aha-ervaring: oh, dat is waarom ik altijd dit doe of daar een hekel aan heb.

Weet je ook gelijk of je wel of niet gedreven wordt door de Blauwe drijfveer ;).

Deze blogs voortaan elke donderdag in je mailbox?

Andere blogs

Danielle Elenga spreker trainer drijfveren podcast

#8 – Interview met Doritt van der Waerden en Jan-Kees Walrave van My Motivation Insights (MMI)

Interview met Doritt van der Waerden en Jan-Kees Walrave van My Motivation Insights (MMI). Over hoe zij drijfveren hebben leren kennen. Wat het

....... 
Danielle Elenga spreker trainer drijfveren podcast

#7- Drijfverenmindf**ks

Een kijkje in mijn hoofd, drijfverenmindf**ks. Maar ook hoe het voor jou in jouw hoofd kan werken. Gerelateerd

....... 
Lancering podcast - Drijfveren tips en inspiratie #172

Lancering podcast – Drijfveren tips en inspiratie #172

Je kent mij inmiddels wel dus dat ik gedreven word door (ook) de Gele drijfveer is voor jou niets nieuws. Dan weet je

....... 

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Prima, Danielle!'. Meer over kan je lezen in mijn privacyverklaring.