Rust en voorspelbaarheid – Drijfveren tips en inspiratie #179

Zojuist zag ik een video van iemand die beschreef dat hij een schema had gemaakt voor 6 weken. Een tijdschema waarin hij in de ochtend tijd had gepland om te lezen, wanneer hij ging sporten en wanneer hij ging werken. Alles stond al helemaal ingepland voor die zes weken. Vanuit mijn Gele drijfveer voelde ik al enige beklemming omhoog komen.

Maar het werd nog erger. Hij vertelde dat hij had ingepland welke boek hij ging lezen, welke oefeningen hij qua training ging doen en dat hij al zijn maaltijden had gepland. En dat juist het feit dat alles al was gepland hem ook heel veel rust gaf.

Oké adem in en uit dacht ik hardop. Want hier kreeg ik toch wel het gevoel dat er een wurgslang om mijn nek zat. Natuurlijk bekeken en ervaren vanuit mijn Gele drijfveer. Want schema’s, voorspelbaarheid en planningen, ik kan ervan rillen. Nu al weten wat ik over drie weken op donderdag om 18,15 uur eet, zorgt ervoor dat ik heel hard wil gillen.

Maar eerlijk is eerlijk.

Stiekem ben ik ook wel een beetje jaloers op die rust.

Structuur geeft namelijk ook vrijheid.

Ja dat zal ik nog eens herhalen: Structuur geeft ook vrijheid.

Ja ook voor jou als je wordt gedreven door de Gele drijfveer. Blauw heeft dat natuurlijk allang ontdekt. Want die voorspelbaarheid zorgt er ook voor dat je rust hebt. Er hoeven namelijk helemaal geen keuzes gemaakt te worden. Het is namelijk al duidelijk wat je wanneer gaat doen. Het is geen vraag meer. En dus doe je wat je moet doen.

Bij het maken van het schema zijn namelijk de keuze al gemaakt. Je hoeft niet ’s cohtends eerst te denken welk boek je gaat lezen. Je weet oook al wanneer je wat voor ontbijt neemt. Van hoe laat tot hoe laat je gaat werken. Wat je klaar maakt voor het avondeten. En welke oefeningen je gaat doen als het tijd is (volgens het schema) om te sporten.

Heel simpel, heel clean. Niet meer over nadenken, stick to the plan.

En als ik dan eerlijk ben dan is die rust die dan uit de voorspelbaarheid voortkomt wel heel erg aantrekkelijk.

Alleen en dat weet ik ook, dat schema ga ik mij niet aan houden. Want life is what happens while you’re busy making plans, toch?

Er komt altijd wel iets tussendoor, bij mij wel.

Maar die rust….

Nou zie hier in een notendop mijn dilemma, struggle of hoe je het ook wilt noemen. Herken jij die struggle ook? Of ben jij meer iemand die gedreven wordt door de Blauwe drijfveer en echt niet begrijpt waarom dat zo moeilijk is. Ben heel benieuwd! Laat je het mij weten?

En voor ik het vergeet: er staan inmiddels al 7 afleveringen van mijn podcast voor je klaar met nog meer drijfveren tips & inspiratie. Heb je al geluisterd? Laat je mij weten wat je ervan vond?

Deze blogs voortaan elke donderdag in je mailbox?

Andere blogs

Een interview met Peter LInssen - Drijfveren van een topsporterPodcast Drijfveren tips en inspiratie

#13 – Een interview met Peter Linssen mede-auteur van het boek ‘Drijfveren van een topsporter’

Peter Linssen vertelt over het boek Drijfveren van een topsporter. Hoe het tot stand kwam en wat hem opviel aan de diversiteit van

....... 
Als je hoofd vol zit - Podcast drijfveren tips en inspiratie

#12 – Als je hoofd vol zit

Over als je hoofd vol zit, to-do-lijsten, boodschappen bezorgen en een weekplanning voor avondeten. Gerelateerd

....... 
Een feestje! - Drijfveren tips en inspiratie #188

Het was een feestje! – Drijfveren tips en inspiratie #188

Onlangs nam ik een podcast op met Floor de Ruiter, auteur van het boek Valueframing. En was wat het een feestje! Als Floor

....... 
>

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Prima, Danielle!'. Meer over kan je lezen in mijn privacyverklaring.