Hoe herken ik de drijfveren van mijn medewerker?

Ik krijg regelmatig de vraag: Hoe herken ik nu de drijfveren van de ander?

Heel flauw antwoord: niet.

Want om precies te zijn herken je niet de drijfveer maar het gedrag. Zolang je geen drijfverenprofiel van iemand hebt gezien weet je niet door welke drijfveer de ander gedreven wordt. Geen 100% zekerheid dus.

Maar gedrag behorend bij een drijfveer is wel herkenbaar. Dat is ook wat ik vaak in mijn blog beschrijf als ik mensen of gebeurtenissen in de media zie.

Dus hoe herken je dat gedrag bij je medewerker dan?

Dat merk je bijvoorbeeld in gesprekken. Vraag maar eens wat jouw medewerker het belangrijkste vindt in zijn/haar werk. Noemt iemand, resultaat (Oranje) of verbinding (Groen), of ruimte om nieuwe dingen te ontwikkelen (Geel)?

En waar je ook op kan gaan letten is hoe iemand antwoordt op jouw vragen.

Groen gedreven mensen antwoorden op je vraag en stellen ook vragen terug. je ziet ze luisteren. Zijn geïnteresseerd in jouw als persoon.

Geel gedreven mensen geven als antwoord op jouw vraag een zeer brede schets. Zij zijn beschouwend, kijken omhoog bij het praten (dat is zo, omdat Geel vaak hardop denkt en praat ;).

Oranje gedreven mensen praten graag over resultaten (vooral als hij/zij deze zelf heeft gerealiseerd). Beetje name dropping. Oranje kan echt zenden en stelt geen vragen aan jou terug.

Blauw gedreven mensen antwoorden vrij feitelijk op je vraag. Maken weinig contact met jou. Geven zeer gedetailleerde antwoorden.

Rood gedreven mensen antwoorden direct en kort op je vraag. En lijken soms over je vraag heen te lopen.

En dan zijn er vaak nog specifieke woorden die door iemand gebruikt worden waardoor je ook de drijfveer zou kunnen herkennen. Omdat sommige woorden nou eenmaal beter bij een bepaalde drijfveer passen dan andere. Daar kom ik een ander blog bij je op terug!

En? Welk gedrag en drijfveer herken jij bij jouw medewerkers?

Deze blogs voortaan elke donderdag in je mailbox?

Andere blogs

Vrijheid? Structuur? Of allebei? Danielle Elenga Drijfveren tips en inspiratie

Vrijheid? Structuur? Of allebei?

Zojuist zag ik een video van iemand die beschreef dat hij een schema had gemaakt voor 6 weken. Een tijdschema waarin hij had

....... 
Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers? Drijfveren tips en inspiratie, drijfveren toepassen, Danielle Elenga

Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers?

Weet jij hoe jij het beste leert? Wat jouw manier van leren is? En weet je dat ook van je medewerkers? Hoe zij

....... 
Stress - Danielle Elenga drijfveren tips en inspiratie Drijfveren toepassen

Stress

Stress? Ik? Nee joh, ben je gek…?! Nou gek ben ik niet maar ik weet dondersgoed hoe laat het is als ik overdreven

....... 
>

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Prima, Danielle!'. Meer over kan je lezen in mijn privacyverklaring.